به گزارش «رساگفت»: سلولهای بنیادی بسیار مهم هستند و انواع دیگر سلولها را میسازند. البته تلاشی که دکتر بهاروند برای اثبات موفقیت در زمینه سلولهای بنیادی در کشور انجام دادند به مراتب بیش از تلاشی بود که برای کشت سلولهای بنیادی به خرج دادند! این عبارت اشاره به سنگ اندازی هایی دارد که در مسیرشان صورت گرفت.
ایشان از همان کودکی بسیار پرتلاش بودند. از دست فروشی کردن شروع کردند تا کارهای دیگر. بالاخره بزرگ شدند و در رشته زیست شناسی محض دانشگاه شیراز قبول شدند. بعد از مدتی هم ازدواج ولی به همراه مسائل مالی آزاردهنده. در همین اثنا با رویان آشنا شدند و رویان رو حتی به هیات علمی دانشگاه شیراز شدن ترجیح دادند.
حتی برای خدمت سربازی هم امریه رویان رو گرفتند. جملهای جالب دارند که میگویند صادقانه میگویم که بلد نبودیم اما یاد گرفتیم. تمام زندگی ایشان شده بود کار در رویان. صبح و شب و ماه مبارک رمضان و سحری و افطار و نماز جماعت، همگی موارد را در رویان بودند.
خارجیهای مدعی و تمسخر ایرانیان
یک بار در کنگرهای در دوبی شرکت کردند. مرحوم آشتیانی اعلام کرده بودند که کنگره در ایران برگزار بشه اما خارجیها با تمخسر گفته بودند اصلا در ایران کامپیوتر و دستگاه اوپک هست؟! ولی وقتی همانها به ایران آمدند، از پیشرفتهای ایران، شگفت زده شدند.
سفر کاری به استرالیا
بعد از مدتی به همراه همسرشان به استرالیا برای سفر کاری عزیمت کردند. قرار بود سه ماه آنجا باشند. بعد از سه ماه، همسر ایشان به ایران برگشت و خودشان چند ماه دیگر ماندند تا پروژهای که در دست بود را کامل کنند تا کشور، مجبور نباشد که بار دیگر، هزینه رفت و آمد ایشان به استرالیا را بپردازد. اتفاقا موفق هم شدند و با پروژه به موفقیت رسیده به کشور برگشتند.
نذر 10000 صلوات
کار مربوط به سلولها فراز و نشیبهای زیادی داشت. یک بار که کارشان گره خورده بود و سلولها مریض شده بودند و امکان داشت از بین بروند، مرحوم آشتیانی، دکتر را دیدند و پیشنهاد 10 هزار صلوات نذری را دادند. دکتر گفتند که 10 هزار تا زیاد است. مرحوم آشتیانی گفتند سهم شما سه هزار تا و سهم من هفت هزار تا. نذرشان قبول شد و سلولها حالشان روز به روز بهتر شد و مشکل، حل گردید.
کارهایی که به توکل مربوط میشد خیلی در کارهای رویان نمود داشت. مثلا روزه شکر و سجده شکر که در همان آسانسور رویان سجده شکر به جا میآوردند.
ادغام علم و عمل
تدریس در رویان به صورت کاربردی انجام میگیرد و صرفا نظری و تئوری نیست. حذف واسطهها را در خریدهایشان انجام میدهند و صرفه جویی زیادی در هزینهها دارند. دکتر وقتی خواست اولین مقاله فارسی را بنویسد 18 بار تلاش کرد. یعنی 18 بار از اول تا آخر نوشت.
رویانا
رویانا اولین گوسفند شبیه سازی شده در خاورمیانه است که در رویان متولد شد. بعد از مدتی نوبت به بز و گاو هم رسید و بالاخره دانش به دست آمده رسوب کرد و به یک علم تمام عیار تبدیل شد.
مشکلاتی مثل ناباروری و لک و پیس و آسیب فک هم توسط رویان مورد درمان واقع شد که از تا حدودی تا صد در صد، با بهود همراه بود.
مدرسه تابستانی
در یکی از سالهای اوج کار رویان به این نتیجه رسیدند که بهتر است مدرسه تابستانی راه بیندازند. از نظر دکتر بهاروند، دانش رویان باید در متن و بطن جامعه باشد و نه فقط در آزمایشگاه و دانشگاه ها. حتی از تدریس دانشجویان علاقه مند هم استفاده کردند.
تفکیک علم به پایه و کاربردی ممنوع !!!
دکتر بهاروند به تفکیک علم قائل نیستند. یعنی تفکیک علم به پایه و کاربردی را قبول ندارند. پزشکی آینده خیلی مد نظر ایشان است. این علم، حتما در آینده نمود بیشتری خواهد داشت و دارودرمانی جای خود را به سلول درمانی خواهد داد.
سخن پایانی
از نظر دکتر بهاروند، گاهی رسیدن در کار نیست؛ بلکه فقط باید حرکت کرد. البته با تمام توان باید حرکت کرد.
دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت با هدف گفتمان سازی «تعالی اجتماعی» در سایت «رساگفت» به معرفی کتابهایی در این زمینه می پردازد.