به گزارش «رساگفت»: پنجاه و پنجمین نشست «عصراندیش» با موضوع “کسبوکاری های بومی از تولد تا پایداری” با حضور افشین خاکی، مدیر پروژه توسعه کسب و کارهای بومی و محلی دیجی کالا برگزار شد. در این نشست مباحث مربوط به ایجاد و توسعه کسب و کارهای بومی در دیجی کالا و پشتیبانی از آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفت که خلاصهای از مطالب نشست در ادامه تشریح شده است.
به گفتهی خاکی، ایدهی شکلگیری کسب و کارهای بومی و محلی در دیجیکالا، به سال 1399 بر می گردد. پس از ارائهی گزارش سالیانه دیجیکالا در این سال، نکتهی مهمی ذهن مدیران ارشد را به خود مشغول می کند. دیجیکالا توانسته بود به دور افتادهترین و محرومترین نقاط کشور کالا ارسال کند. در کنار این موضوع امیدبخش که بیانگر ایجاد بستر دسترسی عادلانه به کالاهای مختلف در کل کشور بود، این پرسش مطرح شد که چطور می توان این مصرفکنندگان روستایی را به عرضه کننده تبدیل نمود؟
با این دغدغه و در راستای مسئولیتهای اجتماعی شرکت، برنامهریزی برای جلب مشارکت روستائیان و مردم در نقاط دوردست کشور آغاز شد. در ابتدا برخی نقاط کشور به صورت پایلوت انتخاب و برگزاری جلسات آموزشی و ترویجی جهت توانمندسازی تولید کنندگان خرد روستایی اجرایی شد. بررسی های اولیه نشان می داد، پیچیدگی نحوهی تعامل با جامعه محلی روستایی، نیازمند انتخاب شرکاء راهبردی در این مسیر است. لذا سازمانها و ارگانهایی که تجربه فعالیت در مناطق محروم و روستایی داشتند به عنوان این شرکاء انتخاب شدند که در این میان تعامل با بسیج سازندگی، بنیاد برکت و برخی نهادهای دیگر، به انعقاد تفاهمنامه همکاری انجامید. پس از تعیین روستاهای پایلوت، جلسات آشنایی با دیجیکالا، نحوهی تعریف محصول، دورههای بازاریابی دیجیتال برای فرزندان و جوانان روستا، دورههای مرتبط با راهاندازی و توسعه کسب و کار دیجیتال، از جمله برنامههای مشترک در این مسیر بود.
برگزاری کمپینهای تبلیغاتی جهت معرفی و خرید محصولات بومی و محلی با تخفیف ویژه، سفارشیسازی الزامات لجستیکی روستاها به منظور تسهیل فرآیند ارسال و دریافت کالا، برگزاری جلسات توجیهی جهت رعایت الزامات بستهبندی هر کالا، عمدهی فعالیتهای تیم را در بر می گرفت. البته این مسیر با چالشهای جدی نیز مواجه بود. به طور مثال، در یکی از کمپینهای فروش، دغدغهی اول برنامه، هماهنگی با تیم تبلیغات برای اختصاص بنر سایت اصلی دیجی کالا بود که موضوعی زمانبر و پر هزینه به شمار می رفت. علی رغم همکاری تیم تبلیغات و اختصاص 3 روز به این کمپین در تبلیغات سایت اصلی، در اتفاقی غافلگیرکننده، کمپین دیجی کالا برای خرید محصولات بومی محلی در کمتر از 4 ساعت به دلیل اتمام موجودی غرفههای عرضه کننده، عملاً به پایان رسید. البته توان محدود عرضهکنندگان خرد در تامین محصولات در مقیاس بزرگ، امری طبیعی به نظر می رسد اما برخی اوقات این عدم تامین ریشه در فرهنگ برخی مردم و عدم توان بسیج اطرفیان و مهارت تعامل و کارگروهی دارد. موضوعی که در فضای کسبو کار می تواند به بی اعتمادی به پلتفرم و عرضه کننده و در نتیجه از بین رفتن کسب و کار منجر شود. موضوع مهم دیگر در کسبو کارهای خرد و روستایی، توجه به کنترل کیفیت و یکنواختی عرضه محصول است که تجربهی کاربری مصرفکننده را تحت الشعاع قرار می دهد.
در حال حاضر، بیش از 3000 عرضه کننده بومی و محلی، محصولات خود را در دیجی کالا عرضه می کنند و این مسیر با تجربیات تلخ و شیرین خود همچنان ادامه دارد.
دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت با هدف ترویج فرهنگ و گفتمانسازی در جهت توسعه فرهنگ کارآفرینی اجتماعی و کسبوکارهای خرد و خانگی، میزبان برگزاری این نشست بود. پیشنهادات شما پژوهشگران در بهبود این مسیر راهگشا خواهد بود.