به گزارش «رساگفت»: کتاب علل تزلزل تمدن غرب، بررسی بحرانهای اجتماعی و اخلاقی و سیر قهقرایی تمدن غرب به سوی انحطاط را بررسی میکند. از نکات برجسته این کتاب، تطبیق آیات قرآن مجید با نشانههای اضمحلال تمدن غرب است؛ اضمحلالی که دیر یا زود به وقوع خواهد پیوست.این کتاب، نوشته «اصغر طاهرزاده» است که در 388 صفحه در قطع وزیری توسط انتشارات لُبُّ المیزان به چاپ رسید. برای تهیه این کتاب به صورت مجازی، میتوانید به سایتهای کتابراه و قائمیه مراجعه نمایید.
یکی از نکاتی که در کتاب به صورت برجسته، نمایان است، انتقاد صریح از اومانیسم و اصالتی است که انسان غربی به خودش داد؛ اصالتی که باعث شد انسان غربی، خواستههای خود را حتی مقدم بر خواستههای پروردگار به شمار بیاورد. اشاره اصلی کتاب به انسان غربی هم به وقایع تاریخی رخ داده در 400 سال گذشته به این طرف برمیگردد.
پیشبینی اضمحلال تمدن غرب سخت نیست
در ادامه به بررسی علل تزلزل تمدن غرب میپردازد و آیاتی از کلام الله مجید را بیان میدارد که نشان میدهد تمدن غرب، از نظر شرایط اضمحلال، به همان طریقی رفته است که پیش از این اقوام نابودشده عاد و ثمود رفته بودند. از این مباحث این نتیجه به دست آمد که دیر یا زود، تمدن غرب نیز به تاریخ خواهد پیوست و مضحمل خواهد شد.
نویسنده در جای جای کتاب قصد دارد بین استفاده از تکنولوژی غربی و حل نشدن در فرهنگ آن تفکیک قائل شود و در عین حال که استفاده از تکنولوژی و علوم غربی را ناگزیر دانست، به این نیز اشاره کرد که محال است تکنولوژی، فرهنگ پشت سرش را با خودش نیاورد. به همین جهت است که دقتی سرشار لازم است که در استفاده و بهرهگیری از علوم غربی، اسیر فرهنگ حاکم بر آن نشویم زیرا در غیر اینصورت، به تمدنی خواهیم پیوست که به وعده خدا محکوم به نابودی است.
از جمله عواملی که به عنوان سقوط اخلاق در غرب به آن اشاره شد شامل مواردی چون: نگاه مادی به مرگ، رفاهزدگی، نگاه منفی به کار، تفریحزدگی و تفکیک کار و تفریح و زندگی از یکدیگر و چند مورد دیگر است که همه اینها دست به دست هم دادند و ظلم تمدن غرب به بشریت را نیز مزیدی بر علت دانست مبنی بر اینکه این تمدن، یقینا رو به نابودی است.
هدف از حضور انسان در دنیا، عبرت گرفتن بیان گردید و دوری از مادیگرایی. همچنین توجه به مناجات و انجام حساب و کتاب امورات دنیوی و اخروی؛ چیزی که در تمدن غرب، چندان محلی از اعراب ندارد. همچنین برابر دانستن سواد با عقل و نیز برابر دانستن صنعت با علم حقیقی هم از جمله موارد دیگری است که به عنوان سقوط تمدنی غرب به آن اشاره گردید؛ زیرا این موارد دستاویزی است برای سرپوش نهادی بر شکافها و ضعفهای عمیق غرب.
نویسنده با بهرهگیری از آیه 165 سوره مبارکه اعراف هشدار داد که نه تنها نباید در مقابل تمدن غرب سکوت نمود، بلکه باید ایستادگی نیز داشت؛ زیرا در غیر اینصورت، جزو هلاکشدگان خواهیم بود.
بخش دوم کتاب به پرسش و پاسخ اختصاص یافت. این پرسش و پاسخ در پنج دسته اصلی مطرح گردید. از محورهای اصلی آن عبارت بود از هدف قرارندادن ابزار دنیوی، پیشرفت نمودن همراه با احترام به طبیعت و هماهنگ با طبیعت، مسحور تکنولوژی نشدن و همچنین زندگی را مهلت دانستن، نه فراغت.
پیشنهاد نویسنده این است که ما باید تکنولوژی خودمان را که برگرفته از دین است، به عنوان رقیبی قدرتمند به دنیا عرضه نماییم. هرچند اکنون نمیتوان تکنولوژِی غرب را نادیده گرفت و از آن نیز باید بهرهمند شد.