سرطان سینه رایج ترین نوع سرطان در زنان شمال آفریقا به شمار می رود. به طوری که ۱۲۹۰۰۰ مورد از این سرطان در سال ۲۰۲۰ مطابق گزارش سازمان بهداشت جهانی در این منطقه شناسایی شد. این سرطان همچنین علت اصلی فوت زنان در نیجریه به شمار می رود. به طوری که در سال 2020 از 28000 زن نیجریهای که به این سرطان مبتلا شدند، بیش از نیمی از آنها یعنی بالغ بر ۱۴ هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادند. کمبود خدمات بیمه سلامت عمومی در میان حدود ۹۵ درصد از جمعیت، یکی از عوامل اصلی نرخ بالای مرگ و میر در نیجریه است. این کشور کمتر از ۹۰ کلینیک انکولوژی برای درمان سرطانِ بیش از صد هزار بیمار دارد.
کمبود خدمات درمان سرطان، همچنین به عدم آگاهی وسیع مردم نیجریه در ارتباط با سرطان سینه مربوط است. طبق گفته های بلارینوا کِمیسولا، یک مهندس رباتیک و بنیانگذار شرکت تکنولوژی NWT، زنان به ندرت برای پایش خود حتی در روز جهانی سرطان که این خدمات توسط سازمان های مردم نهاد به صورت رایگان ارائه می شود، مراجعه می کنند.
در فوریه ۲۰۲۲، کمیسولا یک سینهبند هوشمند برای شناسایی سرطان سینه در مراحل اولیه شروع آن طراحی کرد. به جای ویزیت در کلینیک یا بیمارستان زنان می توانستند این سینهبند را پوشیده و انگار که یک تست ماموگرافی در محیط امن خانه خود انجام داده اند.
کمیسولا اینگونه توضیح می دهد:” من به این فکر افتادم که ما نیاز به یک دستگاه پوشیدنی داریم تا به ما کمک کند بر این مسئله که خود زنان پایش سینه های خود از توده های سرطانی را انجام نمی دهند، فائق بیاییم و به صورت همزمان هزینه، زمان و انرژی را که برای برنامه ریزی و ارائه خدمت ماموگرافی صرف می شود، کاهش دهیم.”
این سینهبند بایستی حداقل ۳۰ مرتبه پوشیده شود تا یک اسکن کامل انجام شود. در این صورت می توان تشخیص داد که تومور احتمالی خوش خیم و یا بدخیم است. افراد می توانند به وسیله اپلیکیشن دیجیتال به نتایج خود دسترسی پیدا کرده و در صورت نیاز برای برنامه ریزی و جستجوی زمان ویزیت به نزدیکترین پزشک مراجعه کنند.
کمیسولا برای تحقیق و توسعه این دستگاه حدود ۲۵ هزار دلار از بودجه شخصی هزینه کرد. او همچنین مورد حمایت مالی بانک چارترد زیر نظر وزارت ارتباطات و اقتصاد دیجیتال نیجریه قرار گرفت. خیرین انکولوژیست و چند پزشک پاتولوژیست نیز از او حمایت کرده اند.
این دستگاه در حال حاضر در مرحله نمونه اولیه قرار دارد و در نوع خود در دنیا منحصر به فرد به شمار می رود. کمیسولا و هم تیمی اش در NWT، ارینفولامی جوزف، که یک مهندس هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در حوزه رباتیک به شمار می رود، با حضور 50 داوطلب، تست اولیه بالینی دستگاه را در بهار امسال آغاز کردند. این دستگاه دقت ۸۶ درصدی از خود نشان داد جزوه معتقد است برای ارائه محصول به بازار به دقت حداقل ۹۵ درصدی نیاز است.
سینتیا آگلبو یکی از همین داوطلبان دستگاه را یک سینهبند معمولی توصیف کرد. او ادامه میدهد:”در زمانی که من آن را پوشیده بودم یک موج در صفحه لپ تاپ نمایش داده شده و ۷ دقیقه بعد نتیجه ظاهر می شد.” در ماه نوامبر، NWT یک تست بالینی بزرگتر با حضور ۲۰۰۰ زن داوطلب رنگین پوست انجام داد. کمیسولا معتقد است هدف این تست بالینی ایجاد اعتماد بین عموم مردم و بخصوص پرداختن به این موضوع بود که آیا دستگاه نتایج واقعی مبنی بر نرخ بالاتر سرطان سینه در میان زنان رنگین پوست در مقایسه با زنان سفید پوست را به درستی تشخیص می دهد یا خیر؟
بر اساس نتایج تست بالینی و یافته های جدید، کمیسولا تصمیم گرفت دستگاه را روانه بازار کند. این در حالی بود که این دستگاه می بایست با اولین سینهبند هوشمند دنیا که توسط یک استارتاپ کانادایی در سال ۲۰۱۶ ساخته شده بود و همچنین سایر دستگاههای مشابه که توسط دانشمندان سوئیسی و مکزیکی طراحی شده بود، رقابت کند.کمیسولا از به اشتراک گذاشتن اطلاعات در خصوص تکنولوژی که دستگاه او را از سایر رقبا متمایز می کرد، اکراه داشت و بیان می کرد که تکنولوژی استفاده شده در این دستگاه هیچ گاه قبل از این در دنیا مورد استفاده قرار نگرفته است. او اظهار داشت که شرکت اش ۹۶ هزار دلار برای نهایی سازی نمونه اولیه عملیاتی و انجام تست های بالینی نیاز دارد. برنامه شرکت برای آماده سازی محصول اولیه این بود که تست بالینی بر روی زنان بین ۱۸ تا ۶۵ سال که به لحاظ ژنتیکی مستعد این نوع سرطان بوده و یا آن دسته از افرادی که مبتلا به این نوع سرطان تشخیص داده شدهاند، طراحی شد تا وضعیت آنها را پایش کند. این موضوع شرکت را قادر می ساخت تا بازار را نسبت به قیمت ۷۵ دلار به ازای هر دستگاه محک بزند و بازخورد مناسبی در رابطه با کشش تولید انبوه آن در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد.
این شرکت قصد دارد این دستگاه را برای خرید آنلاین تا اوایل ۲۰۲۳ در اختیار عموم قرار دهد. آنها همچنین به دنبال مذاکره با سازمان های مردم نهاد و دولت ها هستند تا عموم زنان آفریقایی که در روز به طور متوسط با کمتر از ۵ دلار زندگی می کنند، به دستگاه دسترسی پیدا کنند. کمیسولا می گوید هدف نهایی این است که حداقل ۵۰ دستگاه در تمام مراکز بهداشت در کل آفریقا قرار گرفته تا زنانی که امکان پایش ندارند، از آنها استفاده کنند.