به گزارش «رساگفت»: پنجاه و ششمین نشست «عصر اندیش» با موضوع مروری بر تجربه کسب و کار اجتماعی باسلام با حضور سجاد عساکره، معاون ارتباطات باسلام برگزار شد. این نشست، به انتقال تجربه این پلتفرم فراگیر در ایجاد اشتغال، ایجاد و کمک به توسعه کسب و کارهای بومی اختصاص داشت.
«با سلام» بوسیلهی جمعی از افراد دغدغهمند در حوزه توسعه کسب و کارهای خرد بومی و با هدف تسهیل ورود محصولات روستایی به بازار مصرف شهرهای بزرگ، شکل گرفت. در حال حاضر بیش از 700 هزار غرفه در با سلام ثبت نام کرده و 110 هزار غرفهی آن فعال هستند.
«باسلام» که مخفف “بازار اجتماعی سلام” هست، در ابتدای کار با مشکلات فرهنگی مختلفی مواجه بود. مطابق آمار رسمی، سهم خریدهای الکترونیک از کل خرید و فروشهای کشور به تازگی به حدود 4 درصد رسیده است. به ویژه در زمانی که پس از پایان همهگیری کرونا، این حوزه رشد قابل توجهی داشته است. جالب است بدانید این عدد در کشور چین حدود 46 درصد، در آمریکا 14 درصد و در کشور ترکیه حدود 8 درصد است.
شاید مسئلهای که باسلام را از برخی دیگر از پلتفرمهای فروش آنلاین متمایز می کند، نگاه اجتماعی آن به توسعه فعالیتها توسط مردم است. چرا که برخی نگاههای صرفاً تکنیکال و فنی، توسعه سامانهها برای ریل گذاری فعالیت کاربر را اولویت خود قرار میدهند اما باسلام با توسعه زیرسامانههایی نظیر “کاربلد”، “اهالی” و “نشان” در تلاش است سامانههای خود را بر اساس نیاز و مبتنی بر ارتباطات اجتماعی مخاطبین، بنا نهد.
به گفتهی عساکره، هدف از تشکیل زیرسامانه “کاربلد”، به نوعی مشاوره دادن به غرفهداران تازه وارد توسط غرفهداران قدیمی و با تجربه بیشتر است. زیرسامانهی “اهالی” به نوعی وظیفهی بازخورد دادن نسبت به افراد و ظرفیتهای بومی را تسهیل کرده و داستان زندگی غرفهداران را روایت می کند. “نشان” به دنبال نوعی برندسازی توزیع شده است که توسط خود غرفهداران معیارها استخراج و طراحی می شوند.
در بخش لجستیک نیز، تنوع سامانههای ارسال محصولات از پست و تیپاکس گرفته تا سایر شرکتهای ارائه خدمات حمل و نقل، توانسته است موضوع حمل و نقل کالا را تسهیل کند، در این فرایند غرفه دار و مشتری با توافق یکدیگر سریعترین و مناسبترین مسیر حمل را انتخاب می کنند. در سالیان قبل موادغذایی پر فروشترین سبد کالایی در باسلام بود که در ماه اخیر جای خود را به لوازم خانگی داده است.
به عنوان جمعبندی، بازاراجتماعی باسلام در سالهای کوتاه فعالیت خود توانسته است نقش مهمی در به بازاررسانی محصولات تولیدکنندگان خرد در شهرها و روستاها ایفا کند. از سوی دیگر، توسعهی پلتفرمهای مردمی بر اساس نیاز واقعی خریداران و فروشندگان، منجر به افزایش ارتباطات اجتماعی دوسویه و رونق کسب و کارهای خرد و خانگی شده است.
دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت با هدف ترویج فرهنگ و گفتمانسازی در جهت توسعه فرهنگ کارآفرینی اجتماعی، میزبان برگزاری این نشست بود. پیشنهادات شما پژوهشگران در بهبود این مسیر راهگشا خواهد بود.