به گزارش «رساگفت»: در ابتدا، وی با اشاره به جایگاه نمادها و مفهوم اعتباربخشی، به مقایسهی اجمالی نهادهای اعتباربخش نظیر EFQM و ایزو با نمونههای اسلامی نظیر حلال و طیب پرداخت. وی افزود: در دنیا استانداردهای مختلفی برای اعتباربخشی به یک محصول، سازمان یا خدمت وجود دارد. هریک از این استانداردها، نهادهای ارزیاب تخصصی داشته و در سطوح بینالمللی نیز خود این نهادهای ارزیاب، پایش و اعتباربخشی میشوند.
وی با اشاره به تاریخچه شکلگیری نشان طیب افزود: فرآیند طراحی نشان طیب از سال ۱۳۹۴ به صورت رسمی در مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی آغاز شد؛ در ادامه این فرایند، طرح ایجاد مؤسسه کیفیت رضوی با مأموریت توسعه نشان طیب به حوزههای مختلف زندگی و تجاریسازی آن در سطح ملی و بینالمللی به آستان قدس رضوی ارائه شد و با راهبری قائم مقام و موافقت تولیت وقت آستان قدس رضوی، در اردیبهشت ۱۳۹۷رسماً فعالیت خود را آغاز کرد. هدف راهبردی مؤسسه کیفیت رضوی در چارچوب ایده مزبور، استانداردسازی سبک زندگی اسلامی و الگوسازی از حیات طیبه بود. این هدف، از طریق طراحی الگوهای ارزیابی کیفیت و رتبهبندی، تجاریسازی نشان طیب بهعنوان برترین نشان کیفیت و طراحی و راهبری زیستبوم طیب پیگیری میکند. طیب، نشانی است جامع و فرآیندی که به محصولات، خدمات و سازمانهای واجد شرایط اعطا میشود.
وی با مقایسه نشان حلال و نشان طیب افزود: طیب، فاصله معناداری با سایر نشانهای کیفیت از جمله حلال دارد. چون شاخصها و استاندارهای جامعی برای آن در نظر گرفته شده است. به طور خلاصه، نشان طیب، ناظر به کیفیت محصول، فرآیند، فضای تولید و حتی مصرف است. به عبارت دقیقتر، حلال بودن، یک جزء کوچک و در حقیقت، پیشنیازی برای طیب بودن است.
وی افزود: البته تا رسیدن به هدف مقصود، به منظور تطبیق محصولات، سازمانها و خدمات طیب در سطح وسیع که به شکلگیری زیستبوم طیب میانجامد، همافزایی نهادهای علمی و ترویج مفهوم سبک زندگی طیب مورد نیاز است که به همین منظور، بنیاد حیات طیبه، بهوسیلهی جمعی از دغدغهمندان این حوزه، کار خود را آغاز نموده است.
امامی در ادامه با اشاره به ارکان نشان طیب افزود: حلیت، سلامت، اصالت، برکت و جذابیت، ارکان نشان طیب را تشکیل میدهند. برای ارزیابی هریک از این ابعاد، شاخصها و استاندارهای مشخصی تدوین شده و برای محصولات و خدمات جدید نیز امکان توسعه استانداردها فراهم است.
در ادامه نشست، پرسش و پاسخ، پیرامون توسعهی این مدل در کشور مطرح شد. یکی از حضار، جامع بودن و تعدد بالای شاخصها را مانعی برای اجرایی شدن و استقبال شرکتها از ورود به فرآیند ارزیابی این نشان دانست. در ادامه، نمونههای موفق حائز نمرات بالای نشان طیب در کشور، نظیر مرغ رحمانی، مورد بحث قرار گرفت. این مجموعه که توسط شرکت آفتاب گستر یزد ایجاد شده است، توانسته است با رعایت اصولی که دغدغه آحاد مردم است، بدون استفاده از آنتی بیوتیک و سایر افزودنیهای مضر و با رعایت مسائل شرعی در ذبح مرغ، نظر مشتریان بسیاری در شهر یزد را به خود جلب نماید. توجه به حوزهی صنایع غذایی به عنوان یکی از اصلیترین حوزههای مورد تمرکز موسسه کیفیت رضوی نیز از دیگر نکات مطرح شده در بخش پایانی جلسه بود.