به گزارش «رساگفت»: مستند «18 تحت تعقیب» کاری از یک فیلمساز جوان فلسطینی به نام عامر الشوملی است که داستان مقاومت فلسطینیان و وحشیگری اسرائیلیان را در قالبی طنز و همراه با انیمیشن به تصویر میکشد و توانسته است جوایز متعددی نظیر جایزه بهترین مستند جهان عرب در جشنواره فیلم ابوظبی 2014 را بدست آورد. مایکل مورد درباره این مستند چنین میگوید: این مستند یکی از بهترین فیلمهایی هست که دیدم.
دوره روایت این مستند به اوایل شروع نهضت انتفاضه (1988) برمیگردد. کارگردان قصه اهالی روستای «بیت ساحور» در شرق «بیت لحم» بازگو میکند که با خرید تعداد 18 راس گاو از اسرائیل و تولید شیر و محصولات لبنی، نیاز خود را از محصولات اسرائیلی مرتفع میکنند و تولیدات آنها رو تحریم میکنند.
این مساله به ظاهر ساده به یک اتفاق بزرگ سیاسی تبدیل میشود و با زبانی آمیخته به طنز مقابله اسرائیلیها با هر گونه مقاومت مسالمتآمیز را نشان میدهد. کارگردان از همان ابتدا مخاطب را به انتفاضه میبرد و داستان را از زمانی شروع میکند که به قول حاضران: “ما اختیار هیچ چیز را نداشتیم. غذای ما از اسرائیل میآمد، آب ما را شرکت اسرائیلی دانک تامین میکرد و تنها چیزی که کنترل نمیشد هوایمان بود”.
از نقاط قوت این مستند میتوان به بهرهگیری از داستان شیرین چند گاو برای تحمل فضای خفقان و ظلم در جامعه و نقش ریزنهادهای اجتماعی در حل مشکلات بزرگ یک جامعه اشاره کرد.
محدود نکردن جریان مقاومت و انتفاضه به جریان اسلامی و فراگیر بودن این نهضت در میان دیگر ساکنان سرزمین فلسطین، از جمله مسیحیان، از زیرکیهای کارگردان در اثرپذیری بیشتر در نگاه مخاطب است. اهالی روستای ساحور برای تامین نیازهای خود، حول محور ملیت و استقلال جمع میشوند و فارغ از هرگونه جهت گیری سیاسی و اعتقادات مذهبی، کسب وکار خود را ادامه میدهند و هر خانه فلسطینی مکانی برای عزت و سربلندی سرزمین فلسطین میشود.
شوملی با پرهیز از به دام افتادن در ملودرام، با زبانی طنز خودکفایی و مقاومت فلسطینیها را حکایت میکند. این فرایند با هجوم نیروهای اسرائیلی به روستا در طی 40 روز آغاز میشود و با مصادره گاوها به علت اقدام علیه امنیت ملی اسرائیل به اوج خود میرسد. مستند به زیبایی هدف قرار دادن امنیت غذایی و امنیت اقتصادی مردم بیت ساحور و وابسته کردم مردم به اسرائیل را نشان میدهد و در قالب زبان طنز و طعنه اهمیت این مفهوم را به مخاطب منتقل میکند.
این مستند علاوه بر مصاحبهها، از زبان ۴ گاو نیز روایت میشود. «ریفکا» گاو صلح، «روث» که از فلسطینیها دل خوشی ندارد، «لولا» یک گاو جذاب و «گولدی» سخت گیر. زبان طنز این مستند از یک طرف تعقیب و گریزها و حتی تحول درونی گاوهای اسراییلی را به نفع اهالی بیت ساحور واز طرف دیگر تلاش فلسطینیان برای خودکفایی بیشتر نشان میدهد.
اما رویای شیرین خودکفایی با امضای پیمان اسلو توسط یاسرعرفات به پایان میرسد. اسراییل ۱۸ گاو را مصادره، عاملان را دستگیر و رویای خودکفایی را پایان میدهد اما فقط یک گوساله موفق به فرار میشود و مستند با این جمله به پایان میرسد: «برای اینکه زندگی ارزش زیستن داشته باشه باید به چیزی باور داشته باشی مثل باور به اینکه هنوز در یک غار گاوی زندگی میکند.»