به گزارش «رسا گفت»: سی و هفتمین نشست «عصر اندیش» با موضوع اکران، نقد و بررسی مستند لاتارینو با حضور آقای جلیلوند، نویسنده مستند در سالن جلسات دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت، برگزار شد. در این یادداشت به بیان دیدگاههای مختلف، پیرامون مستندی میپردازیم که به روایت جریانهای اصلی زیستبوم استارتاپی کشور، در دو دههی اخیر، میپردازد.
مستند لاتارینو به کارگردانی مجید رستگار و تهیهکنندگی حسن پناهی در مرکز مستند سفیرفیلم تهیه شده است. این مستند، داستان شکلگیری استارتاپها و جریانشناسی توسعه کسب و کارهای نوپا از اوایل دههی 80 به بعد در کشور را روایت میکند. لاتارینو با بیان سیر تاریخی سه جریانِ موثر در شکلگیری زیستبوم فعلی نوآوری در کشور، با نگاهی نقادانه سعی میکند به آسیبشناسی اقدامات صورتگرفته در این حوزه و اثرات کوتاهمدت و بلندمدت آن در فضای شغلی و فرهنگ کار در کشور، بپردازد.
توسعهی شبکه اینترنت همراه 3G و 4G در کشور، فعالیتها و سیاستهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دههی 90 و طیف جوان علاقمند به حوزهی نوآوری باز، سه جریانی است که در مستند به آن پرداخته شده و پیوستن این سه به یکدیگر و تبعات آن در فضای اقتصادی-اجتماعی کشور، موضوع محوری مستند است. نقش دانشگاهها، دستگاههای اجرایی و نهادهای حاکمیتی، در تشدید یا تضعیف این زیستبوم، از دیگر موضوعاتی است که در این مستند به آن پرداخته میشود. در مجموع، ساخت یک تصور غیرواقعی از فرآیند کارآفرین شدن، سبک زندگی نامتعارف، ایجاد حس سرخوردگی و تغییر فرهنگ کار در درازمدت را میتوان از جمله اصلیترین نقدهای مطرح شده در مستند دانست.
در بخش دوم نشست، حاضران به بیان دیدگاههای خود در رابطه با مستند پرداختند. شاید اصلیترین نقد مطرح شده در جلسه را بتوان روایت یکطرفه از تبعات و اثرات منفی مداخلات دولت و رسانهها در ترویج کارآفرینی دانست. در پاسخ به این نقد، نویسنده مستند ابراز داشت به دلیل حجم بالای مطالب ارائه شده در مستند، عملاً امکان پرداختن به نمونههای موفق و شرکتهای دانشبنیان پیشرو میسر نبود که در مستندی مجزا به آن پرداخته خواهد شد.
به نظر میرسد لاتارینو در مجموع توانسته روایت نقادانه اما واقعی نسبت به بخشی از اتفاقات و رخدادهای زیستبوم نوآوری را به تصویر بکشد و اصلیترین چالشهای مواجهه با توسعه این زیستبوم در کشور را بازخوانی کند.