صفا و صمیمیتی که بین مردم و محلههای قدیمی بود از جمله خاطراتی است که هر از گاهی با افسوس از آن یاد میکنیم، دورانی که برخی سختیهایش هم به عنوان خاطرهای شیرین در ذهنمان ثبت شده است، محلههای که حرمت داشتند و همه به قوانین نانوشتهاش پایبند بودند. امروزه سبک زندگی شهری متفاوت شده و دیگر محلهها رنگ و بوی گذشته را ندارند، تصور این است که دیگر خبری از بزرگتر محله نباشد و بسیاری از خاطرات شیرین در همان گذشته قاب شده باشند.
اما نه؛ گویی هنوز بین دفتر خاطرات باز است و هستند محلهها و مردمانی که بخواهند به سبک قدیم یاریگر هم باشند، مردمانی که بخواهند به همدیگر شادی ببخشند و در غم و ناراحتی هم سهیم باشند. “عِشقان مَلکها” هستند و عاشقان مُلک و مردمشان، از مردان کوچه پس کوچههای باصفای گذشته، حامل پیام صلح و صمیمیت قدیم. بوی امید و زندگی را به محله شان هدیه دادند، آنها از دیار قنات، قنوت و قناعتاند و از محله محمودآباد. پرسان پرسان سراغشان را گرفتیم، سه برادر هستند، احمد، محمد و رضا، لهجه شیرین یزدی و مهربانی در کلام و چهره شان نوید از گفتگوی جذاب را میداد.
سه برادر با همیاری مردم محله، سفره همدلی و همیاری را پهن کردند و مهربانی را به نمایش گذاشتند. در محمودآباد همه “من”ها “ما” شدند ودست در دست یکدیگر و پابه پای هم برای آبادانی محله چند هزار نفریشان می کوشند. احمد نامشان راهبرکانون همیاری اجتماعی محله محمودآباد است، یزد را ملقب به سرزمین هفتاد و دو ملت میداند و از هم محلهایهایش میگوید: یک دلی و یک رنگی خصلت بارز مردم این دیار است، دوست و دشمنیشان معلوم و پشت هم حرفی نمیزنند و با هم رو راست هستند و این خصلت مردم محمودآباد، محله را به مردآباد معروف کرده است. این خصلتشان است که با کوچکترین مراسمی 300 تا 400 نفر همدل و برای همراهی و همکاری بسیج میشوند. مردم مشغول کارو کسب و زندگی خودشان هستند وامنیت در محله برقرار است.
آرامش و امنیت محمود آباد، آرزوی همه محلهها است
در دو سال گذشته تنها هفت شکایت از این محله در کلانتری ثبت شده که شش فقره آن مربوط به زمین و ملک بوده و این خود گواه آرامش و امنیت در محمودآباد است. جوانان محمودآباد به دور از بزهکاریهای اجتماعی و اهل ورزش هستند. 26 تیم مختلف ورزشی و بیش از 500 جوان ورزشکار هم براین مُهم صحه میگذارد.
عشقان ملک به همراهی دبیرخانه نهاد مردمی رسالت اشاره میکند و میگوید: سامانههای این نهاد در حالِ خوب محمودآباد سهیم هستند. با شکلگیری کانون همیاری اجتماعی تاکنون بیش از 3300 نفر عضو این کانون شدند و حدود سه هزار فقره وام به اعضای این کانون پرداخت شده است. میگوید: محمودآباد امروز ویترین شده و همیاری محمودآبادی ها نه تنها در شهر یزد که در کل استان زبانزد است. محله ما در زمینههای مختلف فرهنگی، ورزشی، اجتماعی و… حرف برای گفتن دارد و سعی ما براین است این حال خوب به محلههای دیگر هم برسد و صفا و صمیمیت را با هم به اشتراک بگذاریم.
در همین خصوص حدود 70 درصد وامهای پرداخت شده برای محلههای دیگر بوده و رضایتمندی مردم آبروی ما و اسباب عاقبت به خیریمان است. محمد، دیگر برادر عشقان ملکی است که پیشنهاد میکند صنوف و فعالین بازار با عضویت در ام رسالت و شکلگیری کانون همیاری اجتماعی از محل معرفی وام یاریگر هم محلههای خود باشند. رضا هم که با دو برادر دیگرش هم عقیده است، میگوید: افرادی که توان مالی دارند این مسیر شیرین را طی کنند. ما رفتیم، لمس کردیم و امیدواریم نصیب و قسمت دیگران هم شود.
میرشمسی از قدیمیهای محله و به نوعی همیارکانون همیاری اجتماعی محمودآباد است، از اصالت محله میگوید، از همدلی و مشارکتی که رقم خورده و ارمغانش حال خوب مردم محل است. از خیرین، حامیان و مردمانی که همیاری اجتماعی را مشق کردند، از فعلهایی که توسط دولت صرف نشد و حامیانی که پای کار آمدند. 24 سال پیش برای ساخت سالن ورزشی نامه نگاری شد و از آن زمان تا به حال هیچ اتفاقی نیفتاد. تا اینکه حامیان آستین همت بالا زدند، ورزشگاه ساخته شد و زمین و سالن برای ورزشهایی همچون فوتبال ساحلی، فوتبال و والیبال در اختیار نوجوانان و جوانان محمودآباد قرار گرفت.
می گوید نباید منتظر منابع محدود دولتی بمانیم، اگر حامیان و خیرین پای کار باشند و دغدغه اجتماعی محله خودشان را داشته باشند، قطعا آسیبهای اجتماعی هم کاهش می یابد. میرشمسی می گوید قشنگی قصه به این است که حامیان ما دست و دلشان نمی لرزد و برای مردم و محلشان خرج میکنند و به فکر آبادانی آن هستند. تخریب خانه بهداشت فرسوده و ساخت آن را از جمله اقدامات دیگری خواند که به همت حامیان محل صورت گرفته و 21 ماه از افتتاح آن میگذرد. پرداخت وام برای ازدواج، خرید سیسمونی، راه اندازی کاروکسب های خرد(آرایشگاه، نانوایی و..) و هزینه درمان هم از دیگر حرکتهای ارزشمند حامیان این محله است.
این محله پرافتخارترین تیم فوتبال ساحلی را در جمع خود دارد و میرحسینی مدیرتیم مقاومت گلساپوش یزد میگوید: این باشگاه در سال 97 در محله مردآباد شروع به فعالیت کرد و بعد از سال چهارم حضور در لیگ برتر، رتبه سوم کشور را کسب کرد. میگوید ورزشکاران ما از قشر مرفه جامعه نیستند و همراهی دبیرخانه نهاد مردمی رسالت و بویژه وام قرض الحسنه سازمان رهیاری بانک قرض الحسنه رسالت برای این بازیکنان گره گشاست.
اینها تنها گوشه ای از روایت عشقان ملکها و مردمان محمودآباد است. مردمانی که خود معنی باهم بودن و کنار هم بودن را به خوبی صرف کردند وهویت محله را احیا کردند. داستان مردآبادیها به ما آموخت که علیرغم هیاهو و شلوغیهای زندگیهای شهری امروز میتوان در گوشهای از همین شهرها دوباره اصالت را با همیاری و همدلی خود مردم به محلهها برگرداند و حال خوب جمعی را به مردمانمان ارزانی داشت.