اما و اگرهای توسعه مشارکتی در عصر اندیش بیستم
بیستمین نشست «عصر اندیش» با موضوع توسعه مشارکتی با حضور خانم پورعسگری ، پژوهشگر دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت، شنبه 26 آذر ماه در محل دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت برگزار می گردد.
رابرت چمبرز و انقلابی در مطالعات توسعه
به گزارش «رساگفت»: رابرت چمبرز در دهه 1980 میلادی با طرح سوالی کلیدی، متخصصان جریان اصلی توسعه را با چالشی جدی مواجه کرد: «چه کسانی مهماند؟» دانش چه کسانی مهم است؟ ارزشهای چه کسانی؟ اولویتهای چه کسانی؟ واقعیت چه کسانی؟ جواب چمبرز این بود: «آنها»؛ افراد محلیای که «ما» به عنوان متخصصان توسعه، نادیدهشان میگیریم، دانش و تجربه زیستهشان را کنار میگذاریم و سعی میکنیم با طرحهایی از پیش تنظیمشده، مساله و دردشان را به آنها بشناسانیم و برایشان نسخه بپیچیم. این در حالی بود که به باور چمبرز «آنها» توانایی فوقالعادهای را در بیان دانش خود و تحلیل واقعیتهای پیچیده زندگیشان دارند؛ واقعیتی که غالبا با آنچه متخصصان توسعه در رویکردهای بالا به پایین ارائه میدهند، بیتناسب است.
چمبرز معتقد بود مردم محلی میتوانند و باید خودشان مسائلشان را پیدا کنند، برای چگونگی رفع آن تصمیمگیری و اقدام کنند و خود بر این روند، نظارت داشته باشند؛ چیزی که نیازمند مشارکتدادن آنها در روند توسعه است و تنها در این صورت شاهد تغییراتی پایدار در نهادها و رویهها در راستای توسعه خواهیم بود. به باور چمبرز، این امر، مستلزم این است که متخصصان توسعه در باورها، ارزشها، روشها و رفتارهایشان در مواجهه با واقعیت وجودی افراد محلی، تغییراتی جدی ایجاد کنند.
رابرت چمبرز در رویکرد مشارکتی پیشنهادیاش که حاصل سالها کار در میدان عمل در آفریقا و هند بود، چالشی رادیکال را پیش روی تمام کسانی گذاشت که دلمشغول توسعهاند؛ از کنشگران میدانی تا پژوهشگران دانشگاهی و سیاستگذاران. رویکردی چالشی که البته در دهههای بعد، به یکی از رویههای پذیرفتهشده در مطالعات توسعه و دیگر حوزههای علوم اجتماعی بدل شد. در ارائه پیش رو، نگاهی میاندازیم به چمبرز و انقلابی که در جریان اصلی توسعه به راه انداخت.
دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت، در راستای الگوی تعالی اجتماعی و در مسیر پژوهش و اندیشهورزی حول تعالی اجتماعی، دست به برگزاری سلسله جلسات عصراندیش می زند. محوریت موضوعات در جلسات عصراندیش، بررسی دیدگاههای توسعه و پیشرفت و همچنین بررسی تاریخ حرکتهای پیشرفت و توسعه در ایران و جهان میباشد.