مقدمه
به گزارش «رساگفت»: نهاد مردمی رسالت، مجموعهای مردمی از میلیونها عضو و با محوریت راهبران اجتماعی، هزاران «حامی» و جامعه رهیاران است که بهدنبال تحقق سبک بهتر کار و زندگی در جامعه برای خود و اطرافیانشان هستند.
در این میان، حامیان، افراد و سازمانهایی هستند که از اهداف الگوی تعالی اجتماعی رسالت و نیز از فعالیتهای اعضای نهاد مردمی رسالت به اشکال مختلف (اعم از اعتباری، فنی، بازرگانی، فرهنگی و بهبود رفتار اعتباری) حمایت میکنند.
حامیان اعتباری
بیشتر به دنبال آن هستند که مزایای اعتباری که آنها در قرضالحسنه ایجاد میکنند، در قالب «معرفی وام» به جامعه هدفشان اعطا شود. بهعنوان مثال، سازمانی، حامی اعتباری یک کانون همیاری اجتماعی میشود و اعلام میکند که اعتبار حاصل از پسانداز مبالغش در حساب قرضالحسنه رسالت، صرف اعطای وام قرضالحسنه به اعضای کانون مربوطه شود. در این زمینه، حمایتهای اعتباری از دو طریق صورت میگیرد:
حمایتهایی که منجر به وام قرضالحسنه برای اعضای کانونهای همیاری اجتماعی میشود. اعضا این تسهیلات را میتوانند برای تأمین هرگونه نیازی صرف کنند.
«شرکت کاشی سرام میبد»، بهعنوان حامی اعتباری «کانون همیاری اجتماعی صیانت از خانواده» شهرستان یزد، مبلغی را در بانک قرضالحسنه رسالت پسانداز کرده است و براساس اعتبار حاصل از آن، زوجهایی که در آستانه جدایی هستند را جهت اخذ تسهیلات به بانک قرضالحسنه رسالت معرفی میکند.
آقای استادی، بهعنوان حامی اعتباری کانونهای همیاری اجتماعی در شهر اهواز، با پسانداز سرمایهاش در حساب قرضالحسنه، توانسته است به همیاری اعضای کانونهای همیاری اجتماعی شهرش در اموری نظیر جهیزیه، درمان، ازدواج و شکلگیری کسبوکار، بپردازد.
حمایتهایی که منجر به وام قرضالحسنه اشتغالزایی برای هستههای کارآفرینی اجتماعی میشود. اعضای هستهها میتوانند این نوع تسهیلات را فقط در قالب کاروکسبهایی که در «الگوی تعالی اجتماعی رسالت» تعریف شده، صرف کنند. در این میان میتوان به حامیانی نظیر شرکت معدنی و صنعتی گلگهر، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، شرکت شرکت صنایع مس شهید باهنر، شرکت جمکو و … اشاره کرد که در امر اشتغالزایی جوامع هدف، از این طریق حمایت کردهاند.
اعضای کانون همیاری اجتماعی روستای حکم آباد سبزوار در بستر پلتفرمهای طراحیشده در نهاد مردمی رسالت، مورد حمایت شرکت جمکو قرار گرفتهاند و کاروکسبهای خرد و خانگی خود را گسترش دادهاند.
حامیان فنی
این نوع حامیان، در زمینه دانش فنی و تخصصی مورد نیاز هریک از کاروکسبهای خرد و خانگی به همیاری با اعضا میپردازند.
دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، در زمینه اصلاح نژاد دام سبک، از هستههای کارآفرینی اجتماعی روستاهای استان زنجان، حمایت فنی میکند.
خانم نامداری که در رشته کاربافی، تخصص و خلاقیت بالایی دارد، حامی فنی هستههای کارآفرینی کاربافی در شهر اردکان و تهران شده است. ایشان بهمنظور تنوع محصولات و افزایش رقابتپذیری این کاروکسبها، طرح های جدید کاربافی را با آنها به اشتراک می گذارد و مسائل فناورانه آنها را برطرف میکند.
حامیان بازرگانی (کارآفرینی اجتماعی)
این دسته از حامیان در تلاش هستند تا از کاروکسبهای شکل گرفته توسط اعضا حمایت کنند؛ مثلاً مواد مورد نیاز خود را از هستههای کارآفرینی اجتماعی تأمین میکنند.
«شرکت انرژی شمال» بهعنوان حامی کارآفرینی اجتماعی، البسه کارکنان این شرکت و شرکتهای تابعه را از طریق هستههای کارآفرینی اجتماعی پوشاک در استان مازندران تأمین میکند.
«شرکت پرسی ایران گاز خوزستان» بهعنوان حامی کارآفرینی اجتماعی، برخی ملزومات مورد نیاز خود را از طریق هستههای کارآفرینی اجتماعی استان خوزستان تأمین میکند.
حامیان فرهنگی
این نوع حامیان، عمدتاً به ترویج گفتمان و فرهنگ الگوی تعالی اجتماعی رسالت در میان جامعه میپردازند. این افراد یا سازمانها با توجه به جایگاه و اعتباری که در جامعه دارند، با پذیرش و استقبال مطلوبی از مردم مواجه میشوند.
خانم نعمتی قهرمان پاراالمپیک، حامی فرهنگی شبکه توسعه اجتماعی رسالت
از جمله حمایتهایی که سازمانها در این زمینه میکنند، تشکیل کانونهای همیاری اجتماعی در میان کارکنان خودشان است تا بتوانند در ترویج همیاری اجتماعی و توسعه فرهنگ قرضالحسنه، نقشی را ایفا کنند.
«مجتمع ککسازی زرند»، بهعنوان حامی فرهنگی، با تشکیل کانون همیاری اجتماعی در بین 1100 نفر از کارکنان این مجموعه، به توسعه فرهنگ همیاری اجتماعی و قرضالحسنه میپردازد.
حامیان بهبود رفتار اعتباری
برخی سازمانها بهدنبال آن هستند تا اعضای کانونهای مدنظرشان در فرایند اعتبارسنجی مرآت، راحتتر و سریعتر اعتبارسنجی شوند. این سازمانها، با شرکت پردازش اطلاعات مالی، تفاهمنامهای منعقد میکنند و طی آن در زمینههایی نظیر «ارائه اطلاعات مورد نیاز برای اعتبارسنجی اعضا» و «پذیرش مسئولیت بخشی از ریسک عدم ایفای تعهدات از سوی اعضا»، به حمایت از کانونهای موردنظرشان میپردازند.
نحوه حمایت حامیان از اعضا
حامیان، اعم از حقیقی یا حقوقی، درصورتی که بخواهند از اعضای نهاد مردمی رسالت، یا بهطور خاص از کانونهای همیاری اجتماعی یا هستههای کارآفرینی اجتماعی خاصی حمایت داشته باشند، کافی است تا با رهیاری که از طرف دبیرخانه انجمن حامیان فرهنگ قرضالحسنه و کارآفرینی اجتماعی در منطقه آنها حضور دارد، ارتباط برقرار نمایند و جامعه هدف خود و نحوه حمایت از آنها را اعلام نمایند. پس از طی فرایند، حامیان میتوانند در سامانه اِم حامی (در سوپر اپلیکیشن اِم رسالت) نوع حمایت و اعضایی که قصد دارند پوشش دهند را تعیین نمایند تا اعضا بتوانند از طریق این بستر، فعالیتهای خود را در زمینههای مختلف، الگو، بهبود و ارتقا دهند.