به گزارش «رساگفت»: چهل و چهارمین نشست «عصراندیش» با موضوع “تائوبائو از تولد تا بلوغ” با حضور امیر صفری مقدم، معاون پژوهشی دانشگاه توسعه اجتماعی رسالت برگزار شد.
چند سال قبل از شکلگیری تائوبائو در سال 2003 میلادی، عدهای از کسب و کارهای خرد به دلیل نبود زیرساخت و اینترنت به شهرها مهاجرت میکنند. پس از آن، با توسعه نفوذ اینترنت در روستاها، این گروه متوجه می شوند به دلیل ارزان بودن نیروی کار و اجاره کارگاه، توسعه زیرساختها، حمل و نقل و لجستیک در روستاها، شرایط تولید در روستا مقرون به صرفهتر از حاشیهی شهر شده است. بنابراین پلتفرم خرید و فروش محصولات روستایی با مهاجرت معکوس تولیدکنندگان به روستاها راهاندازی میشود.
روستایی به نام تائوبائو
با گسترش استفاده از تائوبائو، شرکت علی بابا که در واقع اصلیترین مجموعه شکلگیری تائوبائو است، تصمیم به اجرای طرحی به نام “روستاهای تائوبائو” در سال 2009 گرفت. برای اینکه یک روستا به عنوان روستای تائوبائو شناخته شود، چند شرط لازم بود. اول آنکه استفاده از این پلتفرم به صورت خودجوش توسط ساکنان شروع شده باشد و درخواست از سمت جامعهی محلی صورت گرفته باشد. شرط دوم، فعالیت حداقل 10 درصد از اهالی روستا در تجارت الکترونیک یا وجود حداقل 100 فروشگاه آنلاین فعال در روستا است. شرط آخر نیز رسیدن حجم مبادلات مالی به حداقل 10 میلیون یوآن (معادل 1.6 میلیون دلار) در سال، تعیین شده بود. گفتنی است این شروط توسط علی ریسرچ (بازوی تحقیقاتی هلدینگ علی بابا) تعیین شده بود. بنابراین برای تشکیل یک روستای تائوبائو، علاوه بر داشتن ایدهی راهاندازی یک کسب و کار روستایی، ابعاد اجتماعی این فعالیت نظیر میزان مشارکت بومیان، تکمیل زنجیره ارزش حول محصول در داخل روستا و کاهش هزینهها به وسیلهی توسعه تجارت الکترونیک مدنظر بوده است و به خوبی میتواند نماد یک کسب و کار اجتماعی لقب بگیرد.
از دید علم کسب و کار، ویژگی خوشهای شدن کسب و کارهای خرد، منجر به افزایش پایداری و رقابتپذیری آنها میشود که به خوبی در شکلگیری کسب و کارها در تائوبائو قابل مشاهده است. البته در این مسیر نباید از نقش علی ریسرچ به عنوان مرکز تحلیل کلاندادههای کسب و کار و ارائهی پیشنهادات مبتنی بر هوش تجاری غافل بود. درواقع این مرکز تحقیقاتی، توانسته با جمعآوری و تحلیل اطلاعات تولید و مصرف محصولات مختلف در تائوبائو، از بروز اتفاقاتی نظیر شکست بازار جلوگیری کرده و همچنین با شناسایی خلاءهای موجود در زنجیره ارزش، کسب و کارهای جدید را به پر کردن آنها ترغیب کند.
رابطه موفقیت پلتفرم تائوبائو با دولت چین
یکی از مباحث مناقشه برانگیز در موفقیت پلتفرم تائوبائو نحوهی تعامل آن با دولت مرکزی چین است. تائوبائو تاکنون دو طرح ملی با مشارکت دولت چین انجام داده است. طرح اول که در سال 2014 عملیاتی شد، به منظور گسترش شبکه تجارت الکترونیک در روستا، توسعه هدفمند زیرساختهای لجستیکی، توسعه خدمات مالی و آموزش روستائیان طراحی شده بود. در این طرح، عملاً دولت بسته به اقبال روستائیان در ثبت روستای تائوبائو و رعایت الزامات آن، اقدام به توسعه زیرساختها مینمود. این تعامل مشترک باعث میشد منابع محدود دولتی در مسیری هزینه شود که بیشترین اشتغال پایدار و ارزش افزوده اقتصادی را برای کشور چین به ارمغان میآورد.
جالب است بدانید از بُعد مدل درآمدزایی، استفاده از پلتفرم تائوبائو برای کسب و کارهای خرد، رایگان است و تمام درآمد آن، از طریق برنامه لایو استریم و مشاورههای کسب و کار بر مبنای تحلیل دادههای زنجیره ارزش، محقق میشود. لایو استریم از سال 2016 در تائوبائو عملیاتی شد. در این برنامه، کارشناسان محصول، فروشندگان، سلبریتیها و اینفلوئنسرها با تشریح ویژگیهای محصولات و تبلیغ آنها، یک تعامل دوسویه با مخاطبان رقم میزنند. یکی از ویژگیهای مهم این ابزار، امکان گفتگوی مستقیم و برخط با کارشناسان فروش محصول است. در ایام قرنطینه کرونا، تائوبائو با هدف کمک به کشاورزان، امکان لایو استریم رایگان را برای آنها فراهم آورد و جالبتر آنکه به صورت کلی، لایو استریم برای مناطق محروم، رایگان تعریف شده است. بنا بر گزارشات رسمی، حجم بازار لایو استریم از 3 میلیارد دلار در سال 2017 به بیش از 171 میلیارد دلار در سال 2020 رسید. تخمین زده میشود کاربران تائوبائو روزانه به طور متوسط، 18 دقیقه لایو استریم میبینند و 66 درصد از خریدهای تائوبائو در سال 2020 از طریق لایو استریم صورت پذیرفته است.
در سال ۲۰۱۷ دومین همکاری تائوبائو و دولت چین در قالب برنامه فقرزدایی علی بابا آغاز شد. این برنامه که بعداً در سال ۲۰۲۱ به فاند احیای مناطق روستایی علی بابا تغییر نام داد در ۵ حوزه اصلی فقرزدایی شامل تجارت الکترونیک، اکوسیستم محیط زیست، آموزش، توانمندسازی زنان و سلامت طراحی شد.
دستاوردهای تائوبائو
در زمینه تجارت الکترونیک، هدف برنامه، ایجاد دسترسی و بازار وسیعتر برای کشاورزان مناطق محروم، برنامهریزی شده بود. مدل توانمندسازی این کشاورزان نیز از طریق تعیین رقابتیترین محصول برای یک منطقه یا آنالیز دادهها و در نظر گرفتن مزایای محلی از یک سو ارائه منابع بازاریابی استانداردهای صنعتی و دادههای مصرفکنندگان به منظور بازاریابی هدفمند آنلاین عملیاتی شد.
در فقرزدایی از اکوسیستم محیط زیست، هدف برنامه، کمک به ساکنان مناطق کوهستانی برای بیشترین بهره بردن از منابع طبیعی بود. در این مسیر، استفاده از تکنولوژی نوآورانه برای بهرهگیری از منابع طبیعی، حفاظت از زیست بوم و توسعه اقتصادی پایدار از طریق ترویج فعالیتهای کمکربن و کاشت درخت در مناطق بیابانی، صورت پذیرفت. در بعد آموزش نیز پرورش استعدادها و آموزش شغلی در مناطق روستایی با تمرکز عمده بر آموزش تجارت الکترونیک به کارگران، کارآفرینان و دانشجویان مناطق محروم و همچنین توسعه آموزش فنیوحرفهای در مدارس این مناطق، عملیاتی شد.
به عنوان جمعبندی میتوان اشاره کرد در حال حاضر تائوبائو به اصلیترین پلتفرم خرید و فروش آنلاین در چین مبدل شده است. و همچنین ۵۴۲۵ روستای تائوبائو با تراکنش سالانه بیش از یک تریلیون یوان در حدود ۳ میلیون فروشگاه آنلاین فعال شدهاند و به ۹۰۰ میلیون کاربر فعال در ماه، خدمات خود را ارائه میکنند.