به گزارش «رساگفت»: کتاب «عملیات احیا»، روایت صعود مجموعهای دانشبنیان به نام «جمکو» است که در زمینه الکتروموتور در سطحِ درجه ممتاز دنیا و حتی در بعضی تکنیکها و فنون، فراتر از کل دنیا ظاهر شد. این کتاب، به احیای یکی از بزرگترین و پرافتخارترین شرکتهای صنعتی کشور یعنی جمکو که وارد عرصه شکستن تحریمهای صنعتی شد، اشاره دارد و از جمله نکات برجسته آن، اشاره به این موضوع است که چطور این شرکت، وارد تولید صنایع تحریمشکن شد. کتاب، نوشته «محمد حکم آبادی» است که در حدود 230 صفحه در قطع وزیری به شیوه روایی توسط انتشارات راه یار به چاپ رسید. برای تهیه این کتاب میتوانید به سایت های پاتوق کتاب فردا و فروشگاه اینترنتی کتاب قم نیز مراجعه نمایید.
متن کتاب، شامل 20 روایت به نقل از مدیران و مهندسین شرکت جمکو است. روایتهای ابتدای کتاب به تغییراتی که در مدیریت شرکت ایجاد شد اشاره دارد و محمد رستمی، مدیرعامل شرکت جمکو، تغییراتی در شرکت ایجاد نمود که مبنای آن، احترام به حقوق کارکنان و توجه به امنیت روانی ایشان بود. توجه به کرامت انسانی در جای جای نظر و عمل رستمی قابل مشاهده بود و نتایج بسیار درخشانی را برای کارکنان و شرکت در پی داشت.
در ادامه به چگونگی عبور شرکت از پیچ و خمهای تودرتوی اداری در زمینه تصفیه بدهیهای قبلی و همچنین یافتن بازارهای جدید میپردازد؛ امورات حقوقی و اداری و بعضاً دادگاهی که به منظور کوتاه نمودن دست عواملی بود که نسبت به شرکت، نظر سوء داشتند.
از نیروگاه اتمی بوشهر تا موتور فوق مدرن سنکرون
یکی از برجستهترین اقدامات شرکت جمکو مربوط به ایجاد تغییرات اساسی در نیروگاه اتمی بوشهر بود. کار شرکت به حدی خوب انجام شد که مدیریت نیروگاه از مجموعه جمکو تشکر کرد. بعد از مدتی، تعمیر اساسی نیروگاه نیز به مهندسین ایرانی جمکو واگذار گردید و در این کار نیز بسیار موفق بودند. دقت کار تا جایی بالا بود که نزدیک به دو برابر بهتر از مهندسین روس، کار تعمیر را انجام دادند. روایت کتاب در زمینه انجام امور فنی در عمق حوضچه نیروگاه و در هوای گرم و شرجی بوشهر که امکان وجود وسایل سرمایشی هم وجود نداشت و کار کردن تا نیمههای شب، بسیار جذاب و خواندنی است.
خستگی کار در نیروگاه به تازگی از تن مهندسین بیرون رفته بود که با پروژه سنگین دیگری مواجه شدند؛ ساخت موتور سنکرون، آن هم برای اولین بار در ایران و به عنوان پنجمین کشور در کل جهان. در ادامه توضیح داده میشود که ابتدای کار، بسیار سخت به نظر میرسید؛ اما مهندسین جمکو این موتور بسیار پیشرفته را ساختند و ایران، پنجمین کشور سازنده این موتورها در دنیا شد.
روایت دیگر کتاب ورود شرکت جمکو به یکی دیگر از عرصههای تحریمشکن یعنی ساخت موتورهای ضد انفجار اختصاص دارد. این عرصه به صورت خاص، مناسب جایگاههای سوخت CNG است. بعد از موفقیت در این پروژه بود که سفارشات دیگری نیز به شرکت رسید. از جذابترین بخشهای کتاب، روایتی است که بیان میدارد جمکوییها در کنار نقش صنعتی و اقتصادی خود، این بار برای یاری رساندن به مردم خوزستان و همدان که در سال های 1400 و 1401 دچار خشکسالی شده بودند، وارد عرصه سقایی شدند و با تلاش شبانهروزی و کارکردن در سه شیفت کاری، موتورهای لازم برای آبرسانی به این دو استان را تولید کردند.
جعبه سیاه، این بار برای الکتروموتورها
پانزدهمین روایت کتاب، اشاره دارد به کاری نه کمنظیر، بلکه بینظیر در جهان و آن هم ساختن جعبه سیاه برای موتورهای ساخت جمکو. داستان از اینجا شروع شد که بعضی از مواقع، موتورها دچار آسیبدیدگی میشدند که علت آسیب، به علت ضربه بیرونی بود، نه اشکالات فنی. به همین جهت، برای موتورهای ساخت شرکت، جعبه سیاه ساخته شد که حتی به صورت آنلاین، قابلیت رصد موتور در شرایط مختلف به کارفرما داده شود.
روایتهای دیگر کتاب به انجام کارهایی فوقالعاده از قبیل ساخت موتور سه کاره (باز هم برای اولین بار در جهان)، تعریف استاندارد سطح پنج (یک سطح بالاتر از کل استانداردهای اروپا)، تزریق حس و باور پیشرفت به سایر شرکتهای ایرانی و همچنین سبک مدیریتی بسیار انسانی محمد رستمی، اختصاص دارد.
سرتاسر «عملیات احیا» مملو از نمیشودها و نمیتوانیمهایی است که به نحو احسن، به میشود و میتوانیم تبدیل شد و ایران را در قامت یک قدرت ویژه صنعتی در جهان معرفی نمود. شاید بتوان مشابه اتفاقاتی که در جمکو رخ داد را در جهاد سازندگی و دوران دفاع مقدس دید که کارهای بزرگ، در مقابل همتهای بزرگتر مردان این سرزمین، سر تعظیم فرود آوردند و فعل خواستن، به خوبی صرف شد.